عوامل مؤثر بر توسعه پایدار در بخش کشاورزی استان خراسان شمالی

نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسندگان

چکیده

هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل مؤثر بر پایداری بخش کشاورزی در خراسان شمالی بود. بدین منظور 90 پر‌سشنامه از کشاورزان این استان جمع‌آوری گردید.برای محاسبۀشاخص توسعۀپایدار، از متغیرهای استفاده از شخم کم‌عمق، استفاده از کودهای دامی، تغییرروش‌های آبیاری از شیاری به بارانی و قطره‌ای، شخم عمود بر شیب، استفاده از بقولات، تناوب زراعی، حفظ بقایای محصولات زراعی، میزان مصرف کودهای شیمیایی، کاربرد آفت‌کش‌ها، استفاده از کود سبز، استفاده از نظام آیش و مقدار مصرف آبوجین دستیعلف‌های هرز استفاده گردید. به علت سانسور شدن متغیر وابسته و همچنین امکان تأثیر مجاورت بر پایداری از مدل فضایی استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای سن و فاصله از مرکز خدمات دارای تأثیر منفی و معنی‌دار بر پایداری هستند و متغیرهای سطح تحصیلات، مالکیت، سطح زیر کشت، شرکت در کلاس‌های ترویجی و شاخص نگرش نسبت به کشاورزی پایدار تأثیر مثبت و معنی‌دار بر پایداری کشاورزی دارند. به‌علاوه نتایج تخمین رگرسیون فضایی نشان داد که مجاورت تأثیر مثبتی بر سطح توسعۀ پایدار دارد. به‌عبارت‌دیگرکشاورزانی که در مجاورت کشاورزانی با پایداری بالا قرار دارند، با تأثیر پذیری از آن‌ها به سطح بالاتری از پایداری می‌رسند؛ بنابراین کاربرد روش‌های اصولی آبیاری، استفاده از شخم سطحی و کاربرد آفت‌کش‌های حیوانی به‌عنوان پیشنهاد مطرح می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effective Elements Upon Constant Development at Farming Section of North Khorasan Province

نویسندگان [English]

  • zahra mohami
  • hossein mohammad adeh
چکیده [English]

The goal of the attending research was examination of effective elements upon constancy of farming section at northkhorasan.In this way nineteen questionnaires were collected from farmers of this province.To the purpose of accounting constant development criterion, variables of short-depth plough, animal manure, changing methods of watering from furrow to rainy and drip-drop,plough of upright over gradient, making use of vegetables, farming alternation, preservation of survival of farming products, amount of usage of chemical fertilizers, pest-killers utilization, making use of green manure and fallow method, and amount of water consumption and handmade weed of herbs were used.Because of censorship of related variable and also possibility of vicinity effect upon constancy, spatial model was utilized.
Results indicated that variables of age and distance from services center have negative and significant effect upon constancy.Variables of education level, ownership, plantation level, participation at developmental classes and criterion conception toward constant farming have positive and significant effect upon farming constancy.Furthermore results of estimating spatial regression indicated that vicinity has positive effect on level of constant development.In other words, farmers in the vicinity of farmers with high constancy, are influenced by them and so they attain higher level of constancy

کلیدواژه‌ها [English]

  • Spatial Model
  • Constancy
  • Northern Khorasan
  1. ایروانی، هوشنگ؛ دربان آستانه، علی‌رضا(1383). «اندازه گیری، تحلیل و تبیین پایداری واحدهای بهره برداری (مطالعۀ موردی گندم‌کاران استان تهران)». مجلۀ علوم کشاورزی ایران. شمارۀ 35. صص 52- 39.

    عنایتی راد، محمد (1388). «رابطۀسازه‌های اجتماعی- اقتصادی با دانش فنی و کشاورزی پایدار در بین گندم‌کاران». مجموعۀ مقالات اقتصاد گندم از تولید تا مصرف(موسسۀپژوهش‌های برنامه‌ریزی و اقتصاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی). صص 157 – 121.

    عسگری،علی؛اکبری، نعمت الله (1380).«روش‌شناسیاقتصادسنجیفضایی،تئوریوکاربرد». مجلۀپژوهشیعلوم انسانیدانشگاهاصفهان. شمارۀ 1 و 2.صص122- 93.

    کلانتری، خلیل و همکاران (1389).«تحلیل مؤلفه‌های پایداری نظام کشت گندم در استان فارس». نشریۀ اقتصاد و توسعۀ کشاورزی. جلد 24. شمارۀ 2. صص 176- 169.

    لنگرودی، سید حسن و همکاران(1389).«تحلیل پایداری نظام‌های بهره برداری زراعی خانوادگی و تعاونی‌های تولید روستایی (مطالعۀ موردی: شهرستان آق‌قلا)». مجلۀتحقیقات اقتصاد و توسعۀ کشاورزی ایران. شمارۀ 3.صص 333– 323.

    مقصودی، طهماسب (1385). «بررسی وضعیت پایداری کشت سیب زمینی در شهرستان فریدون شهر». پایان نامۀ کارشناسی ارشد. دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه تهران.

    ------- و همکاران(1386). «اندازه گیری و تحلیل عوامل مؤثر بر پایداری نظام کشت سیب زمینی. (مطالعۀ موردی: فریدون شهر)». مجلۀعلوم کشاورزی ایران. شمارۀ 2.صص 36- 2.

    1. Anselin, L. (2003), GeoDa 0.9 User’s Guide. Spatial Analysis Laboratory (SAL). Department ofAgricultural and Consumer Economics, University of Illinois, Urbana-Champaign, IL.
    2. Chizari, M., Lashkarara, F. and Linder, J. R. (2001). "Identifying barriers to sustainable agriculturapractices"perception of wheat farmers in Iran.
    3. Golam R and Gopal B. (2003). Sustainability analysis of ecological and conventional agricultural systems in Bangladesh. Ecological Economics, 39: 463- 478.
    4. Hall H.J., Dennis J.H., Lopez R.G., and Marshall M.I. (2009). Factors affecting growers’ willingnessto adoptsustainable floriculture practices. Hortscience 44(5):1346–1351.
    5. Palmer-Jones, R. and K. Sen (2006), It is where you are that matters: the spatial determinants of ruralpoverty in India, Agricultural Economics, 34 (3), 229–242.
    6. Senanayake R. (1991). Sustainable agriculture: definition and parameters for measurement. Journal of SustainableAgriculture, 1: 7-28.
    7. Van Passel S., Nevens F., Mathijs B., and Van Huylenbroek G. (2007). Measuring farm stainability and explainingdifference in sustainable efficiency. Ecological Economics, 62: 149-161.